وی افزود:ما سعی نکردیم لفظ «پیشرفت» رابه کار ببریم به این دلیل که باید ازنوپرسید که معنی آن چیست.این لفظ درقرن هجدهم پدید آمده است وبعدازیک قرن واردایران شده است و نویسندگان ایرانی نمیدانند این واژه راچگونه ترجمه کنند.
داوری اردکانی با طرح این پرسش که آیا پیش ازاین پیشرفت درتاریخ بشرنبوده است، گفت:یونانیان به پیشرفت توجه داشتهاند،به خصوص آن دسته ازیونانیانی که فلسفه ماتریالیسم راپدید آوردهاند اشارهای به کمال وپیشرفت کردند البته نظرشان پیشرفت فنی و تکنیکی بود که ضرورتا به پیشرفت اخلاقی منتهی میشد.
وی گفت: تمدن غربی وتجدد راتمدنی مسیحی - یونانی میدانند.تاریخ مجموعه اجزا نیست، تاریخ یک مکانیسم نیست.به این معنی نیست که افکار مسیحی و یونانی در کنار هم قرار گرفته باشند و یک تمدن را ساخته باشند.
رئیس فرهنگستان علوم گفت:اروپای جدید سکولاراست اما هسته اصلی پیشرفت رابشر جدیدسازنده ومهندس است.
وی ادامه داد:استعمارهمه عالم راازآن غرب کرده است،استعمارنماد تملک برهمه عالم و فرهنگ عالم است.وبعدازآن به گونهای ازپیشرفت سخن گفتیم که گویی حکم ضروری تاریخ است.نویسنده کتاب«ما وتاریخ فلسفه اسلامی» گفت:
غرب ایران وهند رادوران کودکی تمدن غرب میداند و بقیه تمدنهای جهان را انحراف از معیارغرب میداند. رئیس فرهنگستان علوم با طرح این پرسش که مراد از مسیحی-یونانی بودن غرب چیست؟ گفت: وقتی رنسانس رخ داد توجه به روح مسیحیت و تمدن سکولاریزه شده است و فکر پیشرفت تاریخی و دینی است.
داوری ادامه داد: از قرن هجدهم که پیشرفت مطرح شد، بشر نخست در پی رسیدن به بهشت موعود بود.اما بهشت زمینی این بود که بشرباعلم دنیایی جهان رااداره کند.وی اتفاق دیگر پس از رخ دادن پیشرفت راطرح تحول درطبیعت دانست وگفت:دوره جدید،آدم جدیدرا مقابل طبیعت قرارداد این درحالی است که درتمدنهای قدیم انسان به تکامل میرسید.رئیس فرهنگستان علوم افزود:داروین طرح پیشرفت تربیت را برافکند وکانت وهگل طرح پیشرفت عقل را کامل کردند.
وی سپس با طرح این پرسش که مامقابل پیشرفت چه باید بگوییم؟ گفت:نبایدازپیشرفت وعلم حذر کرد،درعین حال که میخواهیم این پیشرفت ایرانی به ایران اسلامی تعلق داشته باشد.
وی گفت: شکرخدا بسیاری ازامکانات راداریم وبعدازایالات متحده آمریکا به نسبت جمعیت دارای غنیترین منابع زیرزمینی هستیم.داوری اردکانی درپایان گفت:بایدموانع پیشرفت را ازبین ببریم وشرط اول این است که به تربیت درست فکر کنیم...
نظرات شما عزیزان: